ckoduhz_sliven@abv.bg

044 667328, 0892204784

Изкривявяне на гръбначния стълб /Сколиоза/

Изкривявяне на гръбначния стълб /Сколиоза/
 
Сколиозата е трайно отклонение от нормалната анатомична форма на гръбначния стълб в трите измерения на пространството. През последните години гръбначните  изкривявания се наблюдават все по-често, поради намалената физическа активност, продължителната работа на компютър от ранна детска възраст, неподходящ хранителен режим, увеличен брой травматични увреди и други. Около 90 % от всички сколиози са идиопатични – точната причина за възникването им не е известна.
 
Неоткрити и нелекувани навреме, деформациите на гръбначния стълб водят до деформиране на ребра и целия гръден кош, променя се формата и нормалното взаимоотношение на гръдния кош и на гръдните органи, настъпват нарушения във функциите на гръдните органи.
Сколиотоичната болест не е само изкривяване на гръбначния стълб, а тежко общо заболяване, което въвлича в патологичния процес всички най-важни и значими системи и органи на човешкия организъм. Появяват се също ограничена активност, изтръпване на ръцете, нарушение на походката, психични проблеми, поради видимите деформации на тялото и др.
 
Ранното откриване на гръбначното изкривяване е решаващо за успешното лечение. Диагностиката  се извършва от лекари- физиотерапевти и ортопеди.
Състоянието се определя на базата на клиничен преглед. Оценка на гръбначните изкривявания се прави въз основа на:
Анамнеза- нарушена стойка, болки и схващания по хода на гръбначния стълб, нарушени движения на торса, а понякога и на крайниците, дихателни проблеми - задух, кашлица, чести респираторни инфекции и други.
Оглед - обичайна и принудителна поза- В лице/анфас: състояние на мускулатурата, раменните линии, долните ъгли на лопатките, положението им върху гръдния кош, талийните триъгълници;
- В профил: положението на таза , на шията, гръбначния стълб, гръдния кош, корема, физиологичните кривини, установяване на ребрена гърбица;
- Седеж:  симетрично или асиметрично;
- При ходене: положение и движение на рамене, таз; долни крайници и тн.
- Палпаторно: Установяване на мускулен спазъм, локализация на болка и др.
- Установява се физическото развитие (общо състояние, охраненост, мускулатура, подвижност на гръбначен стълб и тн.)
Други видове измервания и изследвания-(Рентген, ЯМР и различни видове функционални измервания и изследвания)След извършване на измерванията и изследванията на гръбначните изкривявания се определя терапевтичния план и се изготвя индивидуална рехабилитационна програма. През периода на терапията се проследява развитието на гръбначното изкривяване и се дават съответни насоки.
Използват се различни методи, според възрастта на пациента, степента на деформацията и вида на сколиозата. Лечението на по-леките форми на сколиоза се извършва с лечебна физкултура, чрез занимания, целящи укрепване на гръбната мускулатура. Подходящи са плувните занимания.
Ако при контролни прегледи се установи, че заболяването прогресира, тогава се преминава към друг безкръвен метод за корекция – различни корсети.
Консервативното лечение може да включва:
Лечебен масаж
Кинезитерапия, която може да включва: лечебна гимнастика с изправителен характер, специални дихателни упражнения, лечение от положение, упражнения с и на уреди и др.
Лечение с естествени и преформирани фактори като: електоростимулации, ултразвук, УВ-облъчвания, закаляване, хелиотерапия, диадинамични токове, магнит и др.Ортотични средства: корсет (предписва се при болка, бързо прогресираща сколиоза при малки деца, поради здравословно състояние, което не позволява изпълнението на изправителна лечебна гимнастика) и др.
При изчерпани възможности за консервативно лечение пациентът се насочва към квалифициран ортопед,с оглед преценка за оперативно лечение.
 
 
                                                                       Н.Ненчев, А. Махмуд, И. Моновска
                                                                       Рехабилитатори в ЦКОДУХЗ-Сливен
 
  
Текстът има информативен характер и не замества консултацията със специалист.
 

To Top ↑