ckoduhz_sliven@abv.bg

044 667328, 0892204784

Рехабилитация

ДЕЙНОСТИТЕ КОИТО ПРЕДЛАГАМЕ СА :
Преглед и изготвяне на индивидуален рехабилитационен план от лекар специалист по физикална и рехабилитационна медицина и Рехабилитатор

Кинезитерапия :

Бобат терапия - Ефективен подход за рехабилитация при увреди на централната нервна система, подходящ за деца с Детска церебрална парализа. Цялостна концепция, целяща да потисне патологичните двигателни модели, да стимулира правилните движения, да нормализира мускулния тонус и да стимулира проприорецепцията.

Войта терапия - Подходяща е както за бебета, така и за по-големи деца, при които има съмнение или установено нарушение в централната нервна система. Чрез тази методика се цели възстановяване на нормалното движение, чрез рефлексна локомоция, въртене и пълзене в различни положения посредством дразненето на специални точки по тялото.

Кабат терапия /PNF/ - Успешно прилаган метод при деца с увреди на централната нервна система и различни заболявания с тежки нарушения в движението за постигане на максимално възможното ниво на функционалност.

Шрот терапия - Прилагането на този метод има доказан ефект за подобряване на възможностите на тялото на децата с изкривявания на гръбначния стълб.


Активна кинезитерапия
Прилага се при различни заболявания на опорно двигателния апарат или нервната система при които детето участва активно

Пасивна кинезитерапия - Прилага се при заболявания на опорно-двигателната система или нервната система, като обхваща всички движения, в които детето участва пасивно. Движението се извършва от специалиста или чрез специални апарати и уреди. Целта е да се подобри или запази ставната подвижност и да се предотврати появата на деформации и контрактури.

Мануална терапия - Комплекс от методики, изпълнявани от терапевта, които въздействат на гръбначния стълб,  костите, ставите и меките тъкани. Прилага се от най-ранна възраст с цел лечение и премахване на даден проблем в опорно-двигателния апарат.


Аналитична гимнастика - Система от упражнения, която развива и стимулира различните  мускулни групи в тялото, повлиява вътрешния тонус и подобрява постуралния контрол.

Дихателна гимнастика - Представлява комплекс от дихателни упражнения, които предотвратяват и лекуват дихателната недостатъчност с цел възстановяване на правилния тип дишане. Упражненията за укрепване на дихателната мускулатура, а също така и на коремната те са важно условие за подобряване на състоянието.
 
Суспенсионна терапия – прилага се в клетка на Роше служи за извършване на определени активни упражнения от облекчаваща или ненатоварваща позиция при елиминирана гравитация. 
 
Пулитерапия –  прилага се в клетка на Роше използват се тежести с цел трениране на определени мускулни групи и улесняване на други.
 
Рефлексотерапия (зонова терапия)
Рефлексотерапията се осъществява чрез кратки, но интензивни притискания в областта на стъпалата, ръцете и ушите. Третирането на рефлексните точки чрез докосване или натиск, съответстващи на болка и напрежение, обикновено подпомага намаляването на нивата им в дадените области в тялото като изпращат пълноценни сензорни съобщения от крайниците към съответните органи, системи и мускулни групи, свързани с централната нервна система. Тялото постепенно се настройва към нивата на натиск, като по този начин постепенно подобрява функцията на мускулите, вътрешните органи и системи.
 
 
Игротерапия
Създава повишена положителна емоционалност. Потребителят лесно излиза от потиснато състояние, породено от болестта. По време на игрите коровите процеси се усилват. Вегетативните промени са подчертани. Игрите могат да се сравнят с общоразвиващите упражнения. Те имат и възпитателно въздействие. Развиват се отделни физически качества - ловкост, бързина, сила, съсредоточеност и др. Те могат да се изпълняват самостоятелно, да се съчетават с лечебната гимнастика.
 При децата се използва игровият метод - лечебна процедура игра, много често съчетана с музика или песен.
 
Механотерапия –бягащи пътеки, проходилка-паралели, рехабилитационна ъглова стълба, степери, велотренажор, клетка на Роше, балансьори, гимнастически топки, педиатрична система за позиционна терапия, шведски стени, уред за рехабилитация на раменна става, уред за рехабилитация на глезенна става, велоаргометър и други.
 
Обучение в ходене с и без помощни средства
 
Обучение в Дейности от ежедневния живот (Деж)
 
Други терапии - Позиционна терапия,тракционна терапия,(пнму) проприорецептивно нервно мускулно улеснение,(пир) постизометрична релаксация,реципрочна инхибиция и т.н.
 
Лечебни масажи при различни заболявания и увреждания на централната нервна система  на периферната нервна система и вегетативната нервна система

ФИЗИКАЛНА ТЕРАПИЯ

КОЯТО ВКЛЮЧВА :


физиопрофилактика и закаляване

Светлолечение:

УВЛ-кварцова лампа
Стимулира имунната система. Повишава защитните сили на организма има и изразен бактерициден ефект,антиалергично действие,антирахитично действие,стимулира кръво и лимфообръщението
 
 Инфрачервена лампа
Има профилактично и контролиращо инфекцията действие има релаксиращо и отпускащо действие подобрява кръвообръщението ,облекчава болката,стимулира възстановяването на засегнатите тъкани ускорява зарастването на раната и не допуска образуването на груб белег,използва се и при различни заболявания и състояния като парализа на Bell,настинка,скованост и др.

Термотерапия:
Топлолечение /Парафинотерапия/,
Студолечение /Криотерапия/


Хидромасажна термална вана за крака
Хидромасажна термална вана за ръце


Магнитотерапия:
Магнитното поле има доказан лечебен ефект при заболявания на горни дихателни пътища, заболявания на меките тъкани, редица неврологични заболявания и други.
 
-Ултразвук – има изразено бактерицидно действие, изразено хиперемиращо   действие,противовъзпалително,антиспастично,аналгетично и фибролитично действие
 
-Фонофореза или Ултрафонофореза
Въвеждане на лекарствено вещество чрез ултразвук
 
Транскутанна електрическа нервна стимулация  (TENS)
Транскутанната нервна стимулация е техника, която цели облекчаване на болката посредством електрически ток. Транскутанната електрическа нервна стимулация (или TENS) се състои в изпращане на слаби електрически импулси с ниско напрежение към определен нерв посредством електроди, разположени по кожата, като целта е да се промени начинът, по който невроните изпращат сигнали и да се попречи на достигането на сигналите за болка до мозъка. TENS апаратът, известен също като TENS уред или невростимулатор, се състои от генератор на електрически импулси, свързан с електроди, разположени по  кожата . Той подава слаби електрически импулси за стимулиране на механизмите, които причиняват болка. TENS апаратите работят по три различни начина: Блокират предаването на сигналите за болка към мозъка. Стимулират производството на ендорфини (които са естествени болкоуспокояващи). Подобряват кръвообращението
 
Електрическа мускулна стимулация  с нискочестотни токове (електростимулация)
Електрическата стимулация е техника, която цели стимулирането на мускулите посредством електрически ток за постигане на конкретен резултат. Електромускулната стимулация (EMS) включва подаване на слаби електрически импулси с ниско напрежение към мускул посредством електроди, разположени по кожата, за да се накара мускулът да се свие (конкрактира). Тази мускулна контракция може да има две много различни цели: първо, облекчаване на възпаление, и второ – укрепване на мускула без участието на нервната система, с което се избягват болка и умора.
 
 - Инхалации
Уред който преобразува течния лекарствен препарат в аерозол за да бъде инхалиран непосредствено в дихателната система.
 

To Top ↑