ckoduhz_sliven@abv.bg

044 667328, 0892204784

Световния ден на хората със синдромa на Даун

Всяка година на 21-и март международната общественост отбелязва Световния ден на хората със синдромa на Даун.
21 март е обозначен като международен ден на хората със синдром на Даун за първи път през 2006 г. Датата не е избрана случайно, тя е символ на характерните за синдрома генетични промени– три (вместо две) копия на 21-ата хромозомна двойка. Организацията на обединените нации подкрепя инициативата. В България се отбелязва от 2009 г.
Хората със синдром на Даун често са наричани „слънчеви“, заради традиционно обичливия си и спокоен нрав, почти винаги усмихнати, приветливи, приятелски настроени към целия свят. Това са едни необикновено лъчезарни и добросърдечни личности.
Както всяка година на 21 март, светът ще обуе шарени чорапи, за да покаже толерантността си към хората със синдром на Даун. Осигуряването на необходимите медицински и физиотерапевтични грижи, целенасочените занимания още от първите дни на бебето, всекидневният контакт с любящи близки стимулират разгръщането на възможностите на тези деца. Да им отвърнем със същите доброта, уважение, разбиране и обич. Да им отдадем заслуженото внимание и да променим погрешни вътрешни нагласи за тях. 
На Световния ден на хората със синдромa на Даун, 21.03. 2022г.,  Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания (ЦКОДУХЗ)-Сливен организира „отворени врати“ от 16 до 17 ч. Посетителите ще бъдат запознати с материалната база на Центъра и възможностите за достъп на децата и техните родители до терапии от рехабилитатори, логопеди и психолози, които са ключови за оптималното им развитие.
Повече информация можете да получите на телефон 0892204784;
            на място на адрес: гр. Сливен, ул. „Карандила” № 75;
интернет страница http://ckoduhz-sliven.com/
e-mail: ckoduhz_sliven@abv.bg
 

To Top ↑