ckoduhz_sliven@abv.bg

044 667328, 0892204784

12 май - Световен ден на сестринството

12 май - Световен ден на сестринството
 
Честит празник!
 
Денят се свързва с датата на раждане на английската медицинска сестра - Флорънс Найтингейл, която е основоположник на съвременната професия на медицинската сестра. През 1854 г. Найтингейл организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война и създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания. Книгите, които пише са използвани като първите учебници по здравни грижи.
През 1912 г. Лигата на Международния Червен кръст и Червен полумесец учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за медицинските сестри по целия свят.
Понякога невидими в дейността си, медицинските сестри и професионалистите по здравни грижи, всъщност изпълняват значима роля и са неотменна сила в  битката за по-добро здраве и добър стандарт на живот.
Сърдечни пожелания към всички медицински сестри и професионалистите по здравни грижи, част от екипа на ЦКОДУХЗ-Сливен. Скъпи колеги бъдете честити и благодарим за отдадената грижа!
 

To Top ↑