ckoduhz_sliven@abv.bg

044 667328, 0892204784

Отбелязваме Европейския ден за борба със затлъстяването

Отбелязваме Европейския ден за борба със затлъстяването
На 19 май се отбелязва Европейския ден за борба със затлъстяването. Целта на инициативата е да се окаже подкрепа на хората с наднормено тегло и затлъстяване, като им се помогне по здравословен начин да редуцират теглото си в разумни граници. Това е от огромно значение за повишаване качеството им на живот, тъй като наднорменото тегло повишава риска от сърдечно – съдови заболявания, които в цял свят са една от водещите причини за смъртност сред населението. Затлъстяването също е рисков фактор за появата и развитието на метаболитен синдром, диабет тип 2, хипертония, атеросклероза, ставни и др. заболявания.
Важно е да се знае, че наднорменото тегло е много сериозен здравословен проблем, който не бива да бъде подценяван, но може да бъде контролиран. За съжаление, проучвания в световен мащаб показват, че броят на хората, страдащи от затлъстяване непрекъснато нараства. Още по-тревожна е тенденцията за покачване на процента на децата с наднормено тегло. Тук България не прави изключение от останалите европейски страни.  
Нездравословният модел на хранене – честата консумация на високо енергийни храни (пържени храни, чипс, сладкиши) и ниската физическа активност са водещи фактори за увеличаване на свръхтеглото и затлъстяването при децата. През последните години и особено 2020 и 2021 години във връзка с кризата с Covid 19 се наблюдава застояване на децата пред телевизора и компютъра с часове, което води до увеличаване на случаите на затлъстяване.   
            Профилактиката на наднорменото тегло и затлъстяването трябва да започне още от детска възраст в детските заведения и в семейството, за да се изградят в съзнанието на детето здравословни навици. У нас здравословното хранене е регламентирано с наредби и препоръки за здравословно хранене на различните възрастови групи при децата и учениците. Създаването на здравословен модел на хранене и оптимална двигателна активност от детството намалява здравния риск от появата на редица заболявания в по-късна възраст.
Във връзка с това, напомняме че Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания (ЦКОДУХЗ)-Сливен организира курсове по гимнастика за деца и младежи с наднормено тегло на възраст от 7 до 18 години. Заниманията ще се провеждат от понеделник до петък, в удобно за тях време. Предлага се консултация с педиатър за здравословен начин на живот, балансирано и пълноценно хранене.
Постъпването на деца се осъществява с Амбулаторен лист, след преглед от личен лекар, педиатър или от лекар специалист по профила на заболяване за насочване към ЦКОДУХЗ–Сливен.
За предоставените услуги в центъра не се заплащат такси.
Предварително записване на място или на телефон - 0892204784.
Адрес: гр. Сливен, ул. „Карандила” № 75             
E-mail: ckoduhz_sliven@abv.bg           Интернет страница http://ckoduhz-sliven.com/

To Top ↑